Историята ни учи, че на гениално „откритие“ може да се натъкнеш докато се киснеш във ваната. Или пък да те порази като привлечена от гравитацията ябълка.
В началото на The Sando Shop* бе кюфтето.
„От доста време искахме да отворим нещо, което ние да си работим. И така една късна вечер преди около година получих обаждане от Влади, който държеше сандвич с кюфте с ръка и ми сподели за тази идея. Отговорих му кратко и ясно: „Действаме“.
Това ни разказва Петър Тодоров, който заедно с Владимир Тодоров (фамилиите им са съвпадение, нямат роднинска връзка) през септември 2021 г. отварят единственото по рода си заведение за бързо хранене с японска кухня на булевард „Патриарх Евтимий“ 14 в София.
Сандо или несандо – това е въпросът
Менюто на The Sando Shop предлага богата палитра от любимите сандвичи на народите от Югоизточна Азия – свинско катсу, тамаго сандо (за вегетарианците – яйчена салата с трюфел и див лук), сандо с карамелизирани гъби и менчи бургер.
„Но нашият бестселър е пилешкият катсу“.
Той се състои от пържено пиле в леко пикантен сос, колсло и специален „сандо“ сос. Както казва Исак Нютон - "Истината се намира в простотата".
Хлябът се пече на място всеки ден, затова е пухкав и леко сладнеещ. Домашно производство са и месото, бульонът и сосовете.
Тези от вас, които искат да пробват нещо по-стереотипно „азиатско“, може да разгледат частта в менюто, отбелязана като „Несандо“. Много популярен избор е „Не точно рамен“ – мисо рамен с бавно сготвено свинско, зеленчуци, рохко яйце, яйчни нудли и добруджанска саламурика.
„Не точно рамен“ е наша версия на класическата японска супа. Нямаше как да не я включим. Много обичани са също хлебчетата на пара и пържените хлебчета“.
We ain’t got ketchup
Интересът към The Sando Shop е много голям, въпреки пандемията. Не е нужно да сте самурай-готвач, за да разберете, че успехът не се дължи само на една гениална мисъл, на едно сготвено кюфте - на правилното време и правилното място. Трябва да знаете и какви ги вършите.
Владимир е учил в Академията HRC, работил е в САЩ и Белгия, печелил е и наградата "Готвач на България". Петър също има опит в чужбина – като готвач в Нидерландия. Преди The Sando Shop да отвори врати двамата са работили заедно в елитен столичен ресторант.
Когато посетите заведението, без съмнение ще забележите неоновия надпис на стената We ain’t got ketchup („Ние нямаме кетчуп“). Това не е необоснована претенция. The Sando Shop не е поредното заведение за бързо хранене, отворено от ентусиаст, който миналото лято на Созопол се е научил да обръща кебапчета.
Затова, когато следващия път се разхождате из центъра на София и гладът неумолимо ви настигне, не се поддавайте за пореден път на фалшивата дилема – американски бургер или арабски дюнер. Съвсем наблизо български самураи изкусно кълцат месо и приготвят сандвичи (и „несандвичи“), достойни за трапезата на японския император.
*"Сандо" означава "сандвич" на японски.
---
Този материал е създаден по проекта „Малък бизнес, голям успех“ на Клуб Z. Ако имате интересни идеи за предприемчиви собственици, развиващи малък и среден бизнес у нас, можете да ни ги изпратите на имейл clubz@clubz.bg (в Subject/Тема напишете „Малък бизнес, голям успех“).
Още по темата
Подкрепете ни
Уважаеми читатели, вие сте тук и днес, за да научите новините от България и света, и да прочетете актуални анализи и коментари от „Клуб Z“. Ние се обръщаме към вас с молба – имаме нужда от вашата подкрепа, за да продължим. Вече години вие, читателите ни в 97 държави на всички континенти по света, отваряте всеки ден страницата ни в интернет в търсене на истинска, независима и качествена журналистика. Вие можете да допринесете за нашия стремеж към истината, неприкривана от финансови зависимости. Можете да помогнете единственият поръчител на съдържание да сте вие – читателите.
Подкрепете ни