От днес ставката на ДДС за хляба, брашното и ресторантьорските услуги отново става 20%.

Косвеният налог беше намален като антикризисна мярка заради COVID-19 и запазен няколко поредни години, макар да отпаднаха всички останали облекчения за пандемията. 

Въпреки че отдавна стана ясно, че ресторантьорският бранш е възвърнал нивата на оборотите си отпреди разпространението на вируса, заведенията продължаваха да ползват преференциален ДДС, без да се забелязва облекченото облагане да се отразява на крайната цена за потребителите. 

Въпреки че хлебопроизводителите и собствениците на ресторанти остро негодуват срещу промяната, разпоредбите за намаления на 9% данък за заведенията и облагането на хляба с нулева ставка, са мерки, чието действие изтече на 31 декември 2024 г. според действащия закон.

Министерството на финансите по принцип не предвиждаше удължаване на мярката.

"Годишният ефект от връщането на по-високата ставка е 400 млн. лв.”, коментира още преди месеци финансовата министърка Людмила Петкова. 

Според нея "преференциалните ставки по принцип са предпоставка не само за увеличаване на административната тежест, но те са и предпоставка за отклонение от данъчно облагане".

Още през януари м.г. бившият финансов министър. Асен Василев поде инициатива за връщане на ставката от 20%, но предложенията бяха отхвърлени от ГЕРБ и ДПС в 50-ото Народно събрание.

В крайна сметка депутатите записаха, че облекчението за ресторантьорите отпада след 31 декември 2024 г. Отпада и нулевата ставка на ДДС за хляба и брашното, но чрез преходните и заключителни разпоредби на Закона за хазарта, беше записано, че надценката на хляба не може да надхвърля 15%.