Дни преди Никулден от Агенцията по храните тръгнаха на проверки. Заради студа по-малките язовири замръзнаха, а силният вятър в морето прогони рибата навътре. Въпреки това прясна риба в магазините има в изобилие. Само паламудът е замразен - от Турция, а от Гърция има внос на лаврак и ципура, информира бТВ.
Търговците заявиха, че най-много се купува чернокоп, сафрид и барбун. От днес започват да се зарежда и шаран. Обещават, че цената му няма да скочи повече от 6 лв. за килограм, колкото е сега.
Макар и под лед, рибата е проверена. От регионалната инспекция по безопасност на храните съобщиха, че се взимат проби от шарановите стопанства, а транспортирането трябва да се извършва само с лицензирани автомобили.
В Поморие рибарите хващат само кефал. Големите кораби влизат километри в морето за чернокоп и сафрид. В празничните проверки за риба ще се включат и инспекторите от Агенцията по аквакултури, както и данъчните.
Как да сме сигурни, че рибата е прясна: трябва да внимаваме очите да са изпъкнали и светли, цвета на хрилете да е розово-червен, да няма изпъквания и кръвонасядания, люспите да са прилепнали...
Подкрепете ни
Уважаеми читатели, вие сте тук и днес, за да научите новините от България и света, и да прочетете актуални анализи и коментари от „Клуб Z“. Ние се обръщаме към вас с молба – имаме нужда от вашата подкрепа, за да продължим. Вече години вие, читателите ни в 97 държави на всички континенти по света, отваряте всеки ден страницата ни в интернет в търсене на истинска, независима и качествена журналистика. Вие можете да допринесете за нашия стремеж към истината, неприкривана от финансови зависимости. Можете да помогнете единственият поръчител на съдържание да сте вие – читателите.
Подкрепете ни