Знаете ли къде се намира най-добрият пъб в света?
А кой е най-младият пивовар в света?
Отговорите на двата въпроса са в малкото фламандско градче Ейзеринген,, на 20 километра от Брюксел.
Кръчмата не бие на очи с мащаби. На пръв поглед може да изглежда доста невзрачна. Названието ѝ се разчита само отблизо. То е In de Verzekering tegen de Grote Dorst и в превод от холандски език означава „На сигурно място срещу голямата жажда“.
Вътре обаче се оказва, че това е малко и уютно местенце. Собственик е Кюрт Панеелс.
Пръв негов помощник е 21-годишния му племенник Ян. В неделя той изпълнява ролята на гид из малкото заведение и не се уморява да разказва неговата история. Все пак това е най-добрият пъб в света и клиентите се интересуват от подробности.
Бирарията е построена още през 1842 г. с тухли, останали след градежа на местната църква, разположена точно отсреща
Името на кръчмата е дадено от двама барони, живели в замъка зад къщата. До 2000 г. заведението принадлежало на жена от градчето. Част от него била и сладкарница.
След като навършила 80 г., местната жителка рлешила да се оттегли. А Кюрт Панеелс решил да купи кръчмата и да я запази. Само й прави малък ремонт.
„Дядо ми Марсел много я обичаше, защото идваше да изпие някоя друга бира в нея. Затова решихме, че ще е срамота такова наследство да изчезне. Решихме, също че името е наша местна традиция, и няма да го променяме. “, обяснява младият Ян.
Бирарията обаче работи само в неделя и на църковни празници. Причината е, че собственикът Кюрт е градинар. Той си има бизнес, а пъбът е само хоби.
Пивоварната е само на километър от нея. Неин собственик е Ян Панеелс. Той се захваща със занаята още на 15-годишна възраст и така става най-младият пивовар в света. Започва в началото с приятел на баща си.
Днес там се варят 6 вида бира от марката „Гронкел“. Тя е наречена на човека, дал преди два века името на региона Пайотенланд, простиращ се между реките Зене и Дендер. Това е Францискус-Йозефус де Гронкел - виден адвокат от Ейзеринген.
Единствено в този регион се произвеждат бири от вида гьоз и крик. Ян Панеелс вари също видовете ламбик, който се прави чрез спонтанна ферментация на диви дрожди, виреещи единствено в Пайотенланд.
Всъщност става дума за бира от типа кисел ейл, в който не се слага изобщо захар. Част от продукцията включва и плодов ламбик. Ейлът може да е троен или четворен в зависимост от съдържанието на алкохола.
Това обаче е микропивоварна, която произвежда годишно една 80 хектолитра, или 8000 литра. Затова бира „Гронкел“ може да се намери само в региона около Ейзеринген. В Брюксел тя почти липсва.
Докато разговаряме с пивоваря и дядо му Морис, на едната съседна маса седи компания от Китай, а на другата - от Канада.
Ян Панеелс изтъква, че е обичайно тук да идват хора от цял свят:
Именно от случайно посещение на американски туристи кръчмата с дългото и сложно, но запомнящо се название, придобива световна известност. Това става благодарение на реномирания американски сайт RateBeer („Оцени бирата“). Първите отзиви за бирарията в Ейзеринген се появяват през 2009 г. Лавината от посещения не закъснява, въпреки че заведението работи само в неделя. През 2016 г. то е обявено за бар номер 1 в света и държи първенството до днес.
Пъбът си има редовни посетители сред местните жители, които идват там след посещение на църквата. По-рано през деня е имало посетители от Бразилия, Полша и САЩ. Понякога идват и австралийци.
„Особено ни харесва това, че х1ора от града седят до хора от цял свят и просто си говорят, Чудесно е да видиш как непознати общуват помежду си“, споделя Ян Панеелс.
Пандемията от COVID-19 е нанесла сериозен удар по бизнеса. Кръчмата не е работила година и половина.
Макар че след най-тежкия период на заразата властите в Белгия разрешили отварянето на заведенията, собственикът на пъба в Ейзеринген решил да не го прави.
„Не искахме да налагаме толкова много ограничения на хората, които идват тук. Искахме да е толкова забавно, колкото беше и преди“, споделя Кюрт Панеелс.
Вратите на „На сигурно място срещу голямата жажда“ били наново отворени едва миналото лято.
Всяка година Ян и чичо му Кюрт организират заедно с Аасоциацията на любителите на бирата гьоз Нощ на голямата жажда. Това е нещо като международен фестивал на гьоз и крик в региона. Правят го обикновено през април.
Тази година обаче такова мероприятие не е било проведено. Хората не са били сигурни дали всичко ще мине нормално толкова бързо след края на мерките срещу COVID. Но догодина със сигурност ще има.
Още по темата
Подкрепете ни
Уважаеми читатели, вие сте тук и днес, за да научите новините от България и света, и да прочетете актуални анализи и коментари от „Клуб Z“. Ние се обръщаме към вас с молба – имаме нужда от вашата подкрепа, за да продължим. Вече години вие, читателите ни в 97 държави на всички континенти по света, отваряте всеки ден страницата ни в интернет в търсене на истинска, независима и качествена журналистика. Вие можете да допринесете за нашия стремеж към истината, неприкривана от финансови зависимости. Можете да помогнете единственият поръчител на съдържание да сте вие – читателите.
Подкрепете ни