Между 25 и 27 април в село Габрене, в подножието на планината Беласица, ще се проведе второто издание на фестивала „Да се хванем за зелено в Подгорието“. Събитието се организира от Българската мрежа за дългосрочни екосистемни изследвания (LTER-BG) със съдействието на местни партньори и има за цел да обедини науката и местната култура в търсене на устойчиви решения за опазване на природата и традициите.

Храна като културна екосистемна услуга

Централната тема на фестивала тази година е храната като част от връзката между хората и природата. Акцентът пада върху използването на раннопролетни зелени растения в местната кухня, с възможност за участие в редица тематични работилници:

  • Работилница за сарма с бутима – традиционна рецепта, пазена от над век от местните жени.
  • Работилница за „зелени“ баници – включва точене и пълнене с различни местни треви.
  • Щандове с местни храни и специален „буркан щанд“ за домашно приготвени консерви.
  • Разпознаване на ядливи растения и готварски техники от местни готвачки и баби.

За участие в работилниците се изисква предварително записване на тел. 0899823231.

Обиколки, игри и събиране на билки

Освен кулинарните изкушения, посетителите ще могат да се включат в демонстрации на традиционни „игри от махалата“, да се разходят с местни водачи до Сариев камък, да направят обиколка на село Габрене, както и да се научат как да събират и разпознават раннопролетни билки под ръководството на местни жители.

По време на фестивала LTER-BG ще проведе и научно-приложен семинар, озаглавен „Потенциалът на гражданската наука като инструмент за укрепване на връзките на учените с местните общности и решаване на актуални екологични проблеми в Подгорието“. Идеята е да се изследват и популяризират добри практики за устойчиво управление на природни ресурси с участието на самите жители.

Събитието е част от проекта „Надграждане на разпределена научна инфраструктура Българска мрежа за дългосрочни екосистемни изследвания“ (2020–2027 г.), ръководен от Института по биоразнообразие и екосистемни изследвания при БАН.