Същинският проблем не е, че ресторантите не работят. Те не работят никъде в Европа. И със сегашните темпове на ваксинация и развитие на "британския щам" на COVID-19 е твърде възможно да се наложат нови ограничения.
Проблемите са, че:
1. Мерките за компенсация (24 лв. на ден на работник и 20% от оборота за предишни периоди) са крайно недостатъчни да предотвратят фалит. Никъде в ЕС няма толкова слаби компенсации.
2. Дори тези мерки не достигат до работниците и фирмите. Обработването на документите е бавно, ограничителните условия - безкрайни, дори при обработени заявки парите не идват.
3. Мерките не отчитат напълно различната ситуация на малките семейни ресторанти и заведения. В тях няма наети работници извън собствениците (обичайно самонаети лица), оборотът не формира печалба, а единствено наем/ипотека, разплащане с доставчици и доход на собствениците/семейството. В този случай 20% е подигравка.
Нужна е спешна актуализация на бюджета и нови разумни мерки за компенсация. Те ще позволят при "разхлабване" на мерките да бъдат насърчени заведения да останат доброволно затворени, а при "трета вълна" - да има ново общо затваряне без фалити.
Това, разбира се, не се отнася само до ресторантьорския бизнес, но той е в момента в новинарските емисии.
Текстът е от профила на евродепутата Радан Кънев във фейсбук. Заглавията са на Клуб Z.
Подкрепете ни
Уважаеми читатели, вие сте тук и днес, за да научите новините от България и света, и да прочетете актуални анализи и коментари от „Клуб Z“. Ние се обръщаме към вас с молба – имаме нужда от вашата подкрепа, за да продължим. Вече години вие, читателите ни в 97 държави на всички континенти по света, отваряте всеки ден страницата ни в интернет в търсене на истинска, независима и качествена журналистика. Вие можете да допринесете за нашия стремеж към истината, неприкривана от финансови зависимости. Можете да помогнете единственият поръчител на съдържание да сте вие – читателите.
Подкрепете ни